Obserwując zapał towarzyszący dzieciom w czasie „prac kuchennych” zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne dla naszych przedszkolaków. Takie zajęcia to fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie można wspierać dziecko w poznawaniu zmysłowym i rozumienie przez nie otaczającego go świata. Zajęcia te mają na celu nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić przedszkolaki do zdrowego odżywiania pokazując, że to,
Czytaj więcej
Dnia 10. 03. 2016 r. nasze przedszkolaki, uczęszczające na zajęcia koła przyrodniczego, uczestniczyły w międzyprzedszkolnym konkursie wiedzy o lesie, zorganizowanym w Domu Strażaka przy ul. Strażackiej przez Przedszkole Miejskie nr 6 przy współpracy z Ligą Ochrony Przyrody i Nadleśnictwem Skwierzyna. Celem konkursu było doskonalenie umiejętności wykorzystywania nabytych wiadomości o lesie, jego mieszkańcach i darach lasu w praktycznym działaniu. Zadaniem uczestników było m.in. rozpoznawanie i
Czytaj więcej
W marcu rozpoczęliśmy w przedszkolu przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Z tej okazji przedszkolaki, w swoim ogródku grupowym, posiały rzeżuchę. Dzieci wykonywały kolejne etapy siania i sprawiało im to wiele radości. Rzeżucha jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. Wszystkie dzieci powinny uczyć się tradycji i kultury, w której dorastają, a sianie rzeżuchy to jedna z najbardziej popularnych tradycji. Pamiętając o tym, co należy
Czytaj więcej
Chociaż wiosny jeszcze wcale nie widać, w rozpoczęliśmy już pierwsze „prace ogrodnicze”. W piątek 08 marca sadziliśmy cebulę, najpierw jednak zapoznaliśmy się z jej wyglądem: budową, kolorem, kształtem, fakturą oraz zapachem. Wszyscy wiedzieli, że krojąc ją można płakać oraz aby być zdrowym, należy pić z niej syrop. Najważniejsze, że „jest słodziutki”. I szczypiorek będzie smakował… Agata Tumicka
Wiek przedszkolny jest najbardziej elastyczny i podatny na wpływy wychowawcze i kształtowanie się nawyków oraz postaw niezbędnych dla zdrowia. Rozwijanie poczucia odpowiedzialności za własne zdrowie to podstawa adaptacji. W trakcie realizacji tematyki kompleksowej „Jesteśmy samodzielni w kuchni” starałam się poszerzyć wiedzę dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania. Rozmawialiśmy o tym, dlaczego należy ograniczyć spożywanie słodyczy i słodkich napojów, a zwiększyć konsumpcję warzyw i owoców.
Czytaj więcej
Tydzień od 8 do 12 lutego upłynął w grupie trzylatków pod hasłem „Poznajemy kosmos”. Zajęcia miały na celu rozbudzenie zainteresowań dzieci otaczającym nas wszechświatem. Przedszkolaki oglądały różne książeczki o kosmosie, planetach, podróżach kosmicznych, lądowaniu człowieka na Księżycu. Wspólnie zastanawialiśmy się też, czy UFO tak naprawdę istnieje i jak mógłby wyglądać przybysz z kosmosu. „Maluchy” chętnie bawiły się przy piosence „Trzej kosmici”, konstruowały z klocków
Czytaj więcej
Zima to pora roku, w której zwierzęta mają kłopoty ze znalezieniem pożywienia. Dzieci w naszym przedszkolu wiedzą o tym i pamiętają o dokarmianiu ptaków. Dlatego też dnia 10 lutego wybraliśmy się do Parku Róż, by tam odwiedzić i dokarmić zamieszkują te tam kaczki i gołębie. Radości nie było końca, a dzieci były bardzo dumne z tego, że mogły w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę z
Czytaj więcej
W naszym przedszkolu wprowadzamy dzieci w świat języka angielskiego w naturalny sposób, bowiem chcemy, aby język angielski stał się od najmłodszych lat częścią ich codziennego życia. Zajęcia odbywają się dwa razy w tygodniu po pół godziny i prowadzone są w formie zabawy, a do wprowadzenia i utrwalenia słówek i zwrotów wykorzystujemy również, w miarę możliwości, sytuacje z życia codziennego ( zabawy dowolne, posiłki, czy
Czytaj więcej
Zajęcia realizowane w toku styczniowej tematyki kompleksowej „Pomagamy zwierzętom przetrwać zimę” miały na celu utrwalenie wiadomości o ptakach zimujących w Polsce (wygląd, pożywienie) oraz wskazanie dzieciom sposobów udzielania im pomocy w tak trudnym dla nich okresie – budowa karmników, dokarmianie ptaków na zamarzniętych rzekach, stawach. Nasze „Krasnoludki” poznały sposoby dbania o ptaki, a także podjęły konkretne działania w tym kierunku. Zaopatrzone w ptasią karmę,
Czytaj więcej
13 stycznia we środę Kangurki odwiedziły Kawiarenkę Studia Kulinarnego Gastronomika, gdzie mogły rozwinąć swoją wiedzę na temat roli witamin w ich życiu. Dzieci jadły pyszne owocowe gofry, przygotowane z naturalnych składników i świeżych owoców oraz piły zdrowy sok marchewkowy. W Kawiarni wszystkie posiłki przygotowywane były przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. Przedszkolaki i uczniowie współpracowali ze sobą wzorowo. Kangurki mogły zapoznać się
Czytaj więcej