Marynaty do mięs

Aby mięso było smaczne, należy je zamarynować. Marynata kruszy mięso oraz nadaje smak potrawom. Zamiast gotowych mieszanek polecam przepisy z produktów naturalnych, aby stworzyć swój bukiet smaków. Mięso należy marynować kilka godzin. Wielokrotnie je przewracamy. Podane porcje są przewidziane na 1-1,5 kg mięsa.

Marynata do drobiu

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

sok i skórka z limonki

2 ząbki czosnku

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i nasmarować nią drób. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Marynatę można użyć do kurczaka w całości, kawałkach lub szaszłyka.

Ostra marynata do drobiu

1/2 szklanki oliwy

1/2 szklanki soku z cytryny

2 ząbki czosnku

po 2 łyżki: papryki ostrej, świeżo zmielonego pieprzu i soli

Części z kurczaka (filet, pałka, udko) ułożyć w płaskim naczyniu. Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Kurczaka zalać marynatą i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Marynata do ryby

2 cebule pokrojone w krążki

250 ml białego wina

3 łyżki sosu sojowego

ząbek czosnku

4 łyżki oleju

szczypta pieprzu lub parę kropli sosu tabasco

Przełożyć do salaterki wszystkie składniki marynaty, delikatnie wymieszać. Rybę przełożyć marynatą i pozostawić w lodówce kilka godzin. Grillować do miękkości.\

Marynata ziołowa (do każdego rodzaju mięs)

2 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

po 5 jagód jałowca i pieprzu

łyżeczka gorczycy

szczypta: cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu

opcjonalnie po małym kawałku selera, pora, marchewki

Marynata warzywna

5 łyżek oleju

łyżka octu winnego

łyżka cukru brązowego

posiekana cebula

listek laurowy pokruszony

ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

starte warzywa ( marchew, pietruszka, seler)

Agnieszka Sikorska dietetyk

tel.792 296 537

 

Skomentuj

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>