Jadłospis od 13.05.2016 do 30.05.2016
Jadłospis 10- dniowy
Aby mięso było smaczne, należy je zamarynować. Marynata kruszy mięso oraz nadaje smak potrawom. Zamiast gotowych mieszanek polecam przepisy z produktów naturalnych, aby stworzyć swój bukiet smaków. Mięso należy marynować kilka godzin. Wielokrotnie je przewracamy. Podane porcje są przewidziane na 1-1,5 kg mięsa. Marynata do drobiu 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego sok i skórka z limonki 2 ząbki czosnku Wszystkie składniki marynaty
Nadeszła wiosna, ciepłe dni i wielkie grillowanie w gronie znajomych, czy rodziny. Przebywanie i grillowanie na dworze jest znacznie przyjemniejsze, niż gotowane w domu. Dania z grilla dostarczają nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi w sposób tradycyjny. Ten sposób obróbki termicznej ogranicza używanie tłuszczu. Jest więc godny polecenia ludziom dbającym o wagę i zdrowie. Wielu osobom nasuwa się na myśl pytanie: czy
Wielkanoc często kojarzy się nam z wiosną. Dlatego są to bardzo radosne święta. Przepisy wielkanocne obfitują w lżejsze dania, które kuszą kolorami oraz nowymi smakami. Pojawiają się nowalijki, świeże zioła. I oczywiście jajka. Z uwagi na zbliżające się święta chciałabym zaproponować Państwu kilka łatwych w wykonaniu i smacznych dań. Marynowane jaja przepiórcze 12 jaj przepiórczych kg niedużych buraków 1/2 szklanki octu winnego 1/3 szklanki
Często zdarza się, że po przekrojeniu szynki sklepowej wycieka z niej spora ilość „wody”.Gdyby była to tylko woda, nie byłoby to specjalnie groźne. Aby zwiększyć wydajność mięsa producenci dodają: substancje spulchniające białko, głównie fosforany (utrudniające wchłanianie wapnia przez organizm), sprawiają, że mięso nabiera zdolności wiązania wody o 25 % białko sojowe wykazuje zdolność samodzielnego wiązania wody, kilogram białka wiąże 4 litry wody błonnik i
opracowała Agnieszka Sikorska dietetyk tel. 792 296 537 A-awokado Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie znane jest od XVII wieku. Jest prawdziwą bombą witaminową i nie tylko. Bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia, sprzyja również utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zawarta w nim Witamina E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 usprawniają