Archiwa kategorii: Strefa Rodzica

Jadłospis od 19.01.2016r. do 01.02.2016r.

19.01.2016 wtorek jajecznica na parze-50g, szczypior, chleb słonecznikowy-70g, masło-12g, jogurt naturalny z bananem-200g jarzynowa- 250g, kotlet mielony-70g, ziemniaki- 150g, buraczki-70g, kompot-160g, ½ jabłka 20.01.2016 środa płatki kukurydziane na mleku-250g, chleb-70g, masło-12g, pestki dyni , pestki słonecznika sezamki, marchew ogórkowa-250g, szpagetti ze szpinakiem i serem parmazone-200g, kompot-160g, ¼ banana 21.01.2016 czwartek bułka z ziarnem-50g, masło-12g, ser żółty-30g, pomidor, kawa inka z mlekiem-200g budyń z sokiem-170g,

Czytaj więcej


Jadłospis od 04.01.2016r. do 18.01.2016r.

04.01.2016 poniedziałek ryż na mleku-250g, chleb-70g, masło-12g, słonecznik, dynia sezamki, marchew kalafiorowa- 250g, gulasz drobiowy-40g, kasza jęczmienna- 50g, kapusta kw.-70g, kompot-160g, ¼ jabłka 05.01.2016 wtorek chleb-70g, masło-12g, ser żółty-30g, pomidor, kawa inka zestaw owoców, ¼ gruszki, morela suszona ogórkowa-250g, filet rybny w panierce-60g, ziemniaki-150g, kapusta biała z marchewką w sosie winegret-70g, kompot-160g, ¼ jabłka 07.01.2016 czwartek bułka z ziarnem-50g, masło-12g, kiełbasa sucha karakowska-30g, pomidor,

Czytaj więcej


Tadek niejadek, czyli jak zachęcić dziecko do jedzenia

Tadek niejadek- co zrobić aby zachęcić niejadka do jedzenia Każdy chciałby mieć szczęśliwe dziecko, a czy nienajedzone dziecko może być szczęśliwe?. Niepokoimy się, gdy dziecko zaczyna odmawiać jedzenia i grymasi przy stole. Zaburzenia łaknienia u dzieci mogą wynikać z nieprawidłowego odżywiania się, np. podjadania między posiłkami (zwłaszcza słodyczy, w związku z czym dziecko nie odczuwa głodu przed regularnym posiłkiem), jedzenia tylko kilku wybranych produktów

Czytaj więcej


Alfabet owocowo-warzywny

Owocowo-warzywny alfabet A-awokado Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie znane jest od XVII wieku. Jest prawdziwą bombą witaminową i nie tylko. Bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia, sprzyja również utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zawarta w nim Witamina E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i są świetnym

Czytaj więcej


Jadłospis od 23.12.2015r. do 31.12.2015r.

23.12.2015 środa chleb-70g, masło-12g, ser żółty-30g, pomidor, mleko-200g ½ jabłka rosół z makaronem- 250g, potrawka z kurczaka z kukurydzą-40g, ryż- 50g, kompot-160g, ½, mandarynki 28.12.2015 poniedziałek kasza manna na mleku- 250g,chleb-70g, masło-12g sezamki , marchew ogórkowa-250g, pieczeń wp-40g, ziemniaki-150g, sałata ze śmietaną-70g, kompot-160g, ¼ banana 29.12.2015 wtorek chleb-70g, masło-12g, pasztet-30g, ogórek kw., kawa inka-200g, ½ banana jarzynowa-250g, placki ziemniaczane ze śmietaną-200g, kompot-70g, ¼ jabłka

Czytaj więcej


Jadłospis od 09.12.2015r. do 22.12.2015r.

09.12.2015 środa jajecznica-50g, szczypior,chleb-70g, masło-12g, kakao miodem-200g wyjście do teatru krupnik- 250g, pieczeń wp. w sosie-40g, kopytka-150g, buraczki-70g, kompot-160g, ½, banana 10.12.2015 czwartek makaron na mleku- 200g,chleb-70g,masło-12g,pestki dyni,słonecz biszkopty-100g, ¼ banana barszcz ukr. z fasolą-250g, pierogi z mięsem i kapustą kw.-130g, kompot-160g, ½ jabłka 11.12.2015 piątek chleb-70g, masło-12g, ser żólty-15g, polędwica drobiowa-15g, pomidor, rzodkiewka, dżem/ bar/ kawa inka-200g, legumina z wiśniami-150g pomidorowa z makaronem-250g,

Czytaj więcej


Jadłospis od 01.12.2015r. do 08.12.2015r.

Poniżej przedstawiamy Państwu jadłospis, który realizowany będzie w naszym przedszkolu od 01-08.12.2015r. 01.12.2015 wtorek płatki kukurydziane na mleku-200g,chleb słonecznikowy -70g, ogórek zielony, rzodkiewka sezamki, ½ jabłka kalafiorowa krem z grzankami-250g, pieczeń wp.-40g, ziemniaki-150g, brokuły z posypką-70g, kompot-160g, ¼ banana 02.12.2015 środa serek śmietankowy- 30g, szczypior, rzodkiewka, chleb-70g, masło-12g, kawa inka z miodem naturalny sok wyciskany jabłko z aronią barszcz czerwony-250g, ryba dorsz w panierce-

Czytaj więcej


Jak wzmocnić naturalną odporność?

Podstawową rolą układu pokarmowego jest trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Jego dodatkową funkcją jest zapewnienie organizmowi ochrony. Układ pokarmowy człowieka jest największym organem immunologicznym człowieka. W błonie śluzowej jelit znajduje się ponad 80 % leukocytów. Są one odpowiedzialne za zwalczanie wirusów, bakterii, grzybów. Wiele badań wskazuje, że źle zbilansowana dieta ma niekorzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. Aby wzmocnić naturalną odporność warto spożywać

Czytaj więcej


Owocowo-warzywny alfabet

A-awokado Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie znane jest od XVII wieku. Jest prawdziwą bombą witaminową i nie tylko. Bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia, sprzyja również utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zawarta w nim Witamina E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i są świetnym paliwem dla

Czytaj więcej