Festyn Rodzinny zapisał się na stałe wśród imprez organizowanych przez nasze przedszkole. W tym roku spotkaliśmy się w sobotę 4 czerwca. Rozpoczęliśmy jak zawsze występami dzieci z okazji Dnia Mamy i Taty, następnie układ taneczny przedstawiły nasze czirliderki. Jednak największym zaskoczeniem okazał się występ rodziców i nauczycielek – profesjonalne kostiumy oraz ciekawa choreografia do utworu YMCA zachwyciła zgromadzoną publiczność, czego dowodem były gromkie brawa
Czytaj więcej
Mimo, iż dzieci są dla nas najważniejsze przez cały rok, to jednak 1 czerwca różni się od pozostałych dni. W grupie „Smerfów”, jak zawsze, na nasze Skarby czekało wiele atrakcji. Od rana rozbrzmiewała wesoła muzyka, a sala przystrojona była kolorowymi balonami. Przedszkolaki spędziły ten dzień na wesołej zabawie integrując się ze sobą w trakcie wspólnych gier, konkursów i zabaw tanecznych. Największą niespodzianką dla dzieci
Czytaj więcej
Serdecznie zapraszam Państwa na spotkanie ze mną 10 czerwca godz. 14.30-15.30. Przedstawię wyniki z całego roku z pomiaru wagi i wzrostu dzieci z każdej grupy w przedszkolu. Dla każdego rodzica indywidualnie omówię wyniki. Wspomniane wyniki są na stronie internetowej przedszkola. Wychowawcy grup posiadają listę imienną dzieci dopasowanych do konkretnego numeru. Serdecznie zapraszam. Pozdrawiam Agnieszka Sikorska dietetyk tel. 792 296 537
Przesyłam Państwu przepisy na koktajle. Zawierają owoce i warzywa sezonowe, czyli mają wysoką wartość odżywczą. A przede wszystkim działają orzeźwiająco, co jest istotne przy panującej na zewnątrz temperaturze. Polecam spożycie ich w ramach 2 śniadania lub przekąski. Przyrządzając je razem z dziećmi możemy utrwalać ich prawidłowe nawyki żywieniowe. Szpinakowy Błyskawicznie reguluje pracę jelit, a poza tym sprawia, że skóra zyskuj ładny koloryt. Przygotowanie: Starannie
Czytaj więcej
25 maja odbyły się zajęcia pokazowe z języka angielskiego pt. ‘English is fun’, na które zaproszeni zostali rodzice dzieci z grupy Smerfów. Głównym celem był pokaz wiedzy i umiejętności językowych nabytych przez dzieci w tym roku szkolnym. Zajęcia miały też na celu zaprezentowanie sposobów i metod nauczania języka angielskiego. Rodzice mogli zobaczyć postępy swoich pociech, poczynione w nauce języka obcego. Starano się pokazać jak,
Czytaj więcej
Aby mięso było smaczne, należy je zamarynować. Marynata kruszy mięso oraz nadaje smak potrawom. Zamiast gotowych mieszanek polecam przepisy z produktów naturalnych, aby stworzyć swój bukiet smaków. Mięso należy marynować kilka godzin. Wielokrotnie je przewracamy. Podane porcje są przewidziane na 1-1,5 kg mięsa. Marynata do drobiu 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego sok i skórka z limonki 2 ząbki czosnku Wszystkie składniki marynaty
Czytaj więcej
Nadeszła wiosna, ciepłe dni i wielkie grillowanie w gronie znajomych, czy rodziny. Przebywanie i grillowanie na dworze jest znacznie przyjemniejsze, niż gotowane w domu. Dania z grilla dostarczają nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi w sposób tradycyjny. Ten sposób obróbki termicznej ogranicza używanie tłuszczu. Jest więc godny polecenia ludziom dbającym o wagę i zdrowie. Wielu osobom nasuwa się na myśl pytanie: czy
Czytaj więcej
12 kwietnia odbył się międzyprzedszkolny konkurs o zdrowiu zorganizowany przez Przedszkole Miejskie nr 16 w Kawiarni Studia Kulinarnego Gastronomika. Zadania, które dotyczyły konkursu to: ułożenia piramidy zdrowia, rozwiązywania zagadek, dopowiadania różnych rymowanek, segregowania produktów zdrowych i niezdrowych, przygotowania zdrowych kanapek. Dzieci przypomniały sobie o zasadach higieny, prowadzeniu zdrowego trybu życia oraz właściwego odżywiania się. Jury oceniało nie tylko szybkość udzielanych odpowiedzi, ale i pomysłowość
Czytaj więcej
Wielkanoc często kojarzy się nam z wiosną. Dlatego są to bardzo radosne święta. Przepisy wielkanocne obfitują w lżejsze dania, które kuszą kolorami oraz nowymi smakami. Pojawiają się nowalijki, świeże zioła. I oczywiście jajka. Z uwagi na zbliżające się święta chciałabym zaproponować Państwu kilka łatwych w wykonaniu i smacznych dań. Marynowane jaja przepiórcze 12 jaj przepiórczych kg niedużych buraków 1/2 szklanki octu winnego 1/3 szklanki
Czytaj więcej