Wielkie grillowanie

Nadeszła wiosna, ciepłe dni i wielkie grillowanie w gronie znajomych, czy rodziny. Przebywanie i grillowanie na dworze jest znacznie przyjemniejsze, niż gotowane w domu. Dania z grilla dostarczają nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi w sposób tradycyjny. Ten sposób obróbki termicznej ogranicza używanie tłuszczu. Jest więc godny polecenia ludziom dbającym o wagę i zdrowie.

Wielu osobom nasuwa się na myśl pytanie: czy grillowanie to zdrowy sposób na przyrządzania potraw?. Tak naprawdę nie samo grillowanie jest niezdrowe, ale metoda grillowania. Przedstawiam Państwu kilka zasad, o których należy pamiętać by grillować zdrowo i pysznie.

  1. Ruszt, na którym będziemy grillować, należy dokładnie oczyścić z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw. Są one źródłem niezdrowych związków.

  2. Do palenia w grillu należy używać wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Drzewa iglaste zawierają duże ilości żywic, które mogą uwalniać szkodliwe substancje podczas spalania.

  3. Grilla powinno się rozpalać bez użycia rozpałki, parafiny lub ropy. Nie dodajemy kostek rozpałki w trakcie grillowania.

  4. Do grillowania używajmy świeżych i dobrej jakości mięs, ryb, warzyw. Nie kupujmy zestawów do grillowania w kolorowych marynatach.

  5. Dobre jakościowo mięso, które wybraliśmy zamarynujmy w naturalnych marynatach. Mięso stanie się kruche i nie będzie wymagało długiego pieczenia.

  6. Nie przedłużajmy czasu pieczenia. W produktach zbyt spieczonych (czasem zwęglonych) gromadzą się substancje kancerogenne, sprzyjające rozwojowi nowotworów.

  7. Aby wzbogacić smak potraw grillowanych przygotujmy sałatki warzywne lub owocowe.

  8. Grillujmy warzywa. Polecam szaszłyki warzywne z grilla (cukinia, bakłażan, papryka) lub cukinię nadziewaną serem feta.

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego!.

Agnieszka Sikorska dietetyk

tel. 792 296 537

 

Skomentuj

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>