Nadeszła wiosna, ciepłe dni i wielkie grillowanie w gronie znajomych, czy rodziny. Przebywanie i grillowanie na dworze jest znacznie przyjemniejsze, niż gotowane w domu. Dania z grilla dostarczają nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi w sposób tradycyjny. Ten sposób obróbki termicznej ogranicza używanie tłuszczu. Jest więc godny polecenia ludziom dbającym o wagę i zdrowie.
Wielu osobom nasuwa się na myśl pytanie: czy grillowanie to zdrowy sposób na przyrządzania potraw?. Tak naprawdę nie samo grillowanie jest niezdrowe, ale metoda grillowania. Przedstawiam Państwu kilka zasad, o których należy pamiętać by grillować zdrowo i pysznie.
-
Ruszt, na którym będziemy grillować, należy dokładnie oczyścić z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw. Są one źródłem niezdrowych związków.
-
Do palenia w grillu należy używać wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Drzewa iglaste zawierają duże ilości żywic, które mogą uwalniać szkodliwe substancje podczas spalania.
-
Grilla powinno się rozpalać bez użycia rozpałki, parafiny lub ropy. Nie dodajemy kostek rozpałki w trakcie grillowania.
-
Do grillowania używajmy świeżych i dobrej jakości mięs, ryb, warzyw. Nie kupujmy zestawów do grillowania w kolorowych marynatach.
-
Dobre jakościowo mięso, które wybraliśmy zamarynujmy w naturalnych marynatach. Mięso stanie się kruche i nie będzie wymagało długiego pieczenia.
-
Nie przedłużajmy czasu pieczenia. W produktach zbyt spieczonych (czasem zwęglonych) gromadzą się substancje kancerogenne, sprzyjające rozwojowi nowotworów.
-
Aby wzbogacić smak potraw grillowanych przygotujmy sałatki warzywne lub owocowe.
-
Grillujmy warzywa. Polecam szaszłyki warzywne z grilla (cukinia, bakłażan, papryka) lub cukinię nadziewaną serem feta.
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego!.
Agnieszka Sikorska dietetyk
tel. 792 296 537