Wielkanoc

Wielkanoc często kojarzy się nam z wiosną. Dlatego są to bardzo radosne święta. Przepisy wielkanocne obfitują w lżejsze dania, które kuszą kolorami oraz nowymi smakami. Pojawiają się nowalijki, świeże zioła. I oczywiście jajka. Z uwagi na zbliżające się święta chciałabym zaproponować Państwu kilka łatwych w wykonaniu i smacznych dań.

Marynowane jaja przepiórcze

12 jaj przepiórczych

kg niedużych buraków

1/2 szklanki octu winnego

1/3 szklanki fruktozy

łyżeczka soli

2 listki laurowe, 2 goździki

Buraki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnuszka z zimną wodą (woda powinna sięgać około 2 cm nad burakami). Gotować pod przykryciem do miękkości około 4 minut. Wyjąć z garnuszka. Do powstałego wywaru dodać ocet, fruktozę, sól, listki laurowe, goździki, zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Ugotować jajka przepiórcze. Ostudzić w zimnej wodzie. Do szklanego słoja przełożyć jajeczka. Zalać marynatą z buraków, przykryć i odstawić na 24 godziny.

Sałatka z jajkami, rzodkiewką, sałatą i kiełkami

1/2 sałaty lodowej

garść dowolnych kiełków

3 jaja kurze

1/4 małej cebuli czerwonej

6 pomidorków koktajlowych

łyżka oliwy

świeżo zmielony czarny pieprz

Warzywa umyj i osusz. Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki. Cebulę w pióra. Na talerzu ułóż mieszankę sałat, sałatę, jajka i cebulę. Sałatkę skrop oliwą i oprósz pieprzem.

Propozycja dla miłośników dań mięsnych

Pasztet drobiowy z soczewicą

1 kg mięsa z piersi kurczaka

150 g soczewicy polecam czerwoną

30 g bułki tartej

jajo surowe

cebula

dowolne przyprawy (majeranek, pieprz, liść laurowy)

Soczewicę ugotuj w małej ilości wody. Mięso drobiowe zmiel w maszynce. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, przyprawy ziołowe, sól, jajo, bułkę tartą i soczewicę. Dokładnie wymieszaj. Uformuj i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut.

Oraz słodkie co nieco z wykorzystaniem stewii

Jabłecznik bez ciasta

1/2 kg jabłka

łyżeczka cynamonu

sok i miąższ z 1 pomarańczy

8 rozkruszonych tabletek stewii

1/2 szklanki mąki razowej

1/2 szklanki płatków owsianych

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki margaryny do pieczenia

olejek waniliowy

150 g serka homogenizowanego naturalnego 2 % tłuszczu

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cynamon, sok i miąższ z pomarańczy oraz połowę stewii. Przygotuj kruszonkę. W tym celu w misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i pozostałą stewię. Margarynę rozpuść razem z olejkiem waniliowym, ale nie gotuj. Dodaj do mąki. Wyrabiaj palcami kruszonkę przypominającą duże okruchy chleba. Jabłka przykryj kruszonką i piecz przez 25 minut, aż się lekko zarumieni. Podziel na 4 części i podawaj z serkiem.

Najprostsze ciasto z kaszy jaglanej

150 g suchej kaszy jaglanej

około 800 g jabłek

bakalie według uznania

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kaszę sparz wrzątkiem, wodę koniecznie wylej. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach jabłka. Dodaj wedle uznania pestki słonecznika, siemię lniane, sezam, orzechy, rodzynki, żurawinę. Wszystko wymieszaj i włóż do formy (mała tortowa lub keksowa). Piecz około 50-70 minut, a nawet dłużej w zależności od piekarnika.

Sugestie: kaszy nie gotujemy, nie solimy, nie słodzimy.

Ciasto jest super przekąską dla dzieci. Należy pamiętać, aby przechowywać je w lodówce.

opracowała Agnieszka Sikorska dietetyk

telefon 792 296 537

 

Skomentuj

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>