Wielkanoc często kojarzy się nam z wiosną. Dlatego są to bardzo radosne święta. Przepisy wielkanocne obfitują w lżejsze dania, które kuszą kolorami oraz nowymi smakami. Pojawiają się nowalijki, świeże zioła. I oczywiście jajka. Z uwagi na zbliżające się święta chciałabym zaproponować Państwu kilka łatwych w wykonaniu i smacznych dań.
Marynowane jaja przepiórcze
12 jaj przepiórczych
kg niedużych buraków
1/2 szklanki octu winnego
1/3 szklanki fruktozy
łyżeczka soli
2 listki laurowe, 2 goździki
Buraki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnuszka z zimną wodą (woda powinna sięgać około 2 cm nad burakami). Gotować pod przykryciem do miękkości około 4 minut. Wyjąć z garnuszka. Do powstałego wywaru dodać ocet, fruktozę, sól, listki laurowe, goździki, zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ugotować jajka przepiórcze. Ostudzić w zimnej wodzie. Do szklanego słoja przełożyć jajeczka. Zalać marynatą z buraków, przykryć i odstawić na 24 godziny.
Sałatka z jajkami, rzodkiewką, sałatą i kiełkami
1/2 sałaty lodowej
garść dowolnych kiełków
3 jaja kurze
1/4 małej cebuli czerwonej
6 pomidorków koktajlowych
łyżka oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz
Warzywa umyj i osusz. Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki. Cebulę w pióra. Na talerzu ułóż mieszankę sałat, sałatę, jajka i cebulę. Sałatkę skrop oliwą i oprósz pieprzem.
Propozycja dla miłośników dań mięsnych
Pasztet drobiowy z soczewicą
1 kg mięsa z piersi kurczaka
150 g soczewicy polecam czerwoną
30 g bułki tartej
jajo surowe
cebula
dowolne przyprawy (majeranek, pieprz, liść laurowy)
Soczewicę ugotuj w małej ilości wody. Mięso drobiowe zmiel w maszynce. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, przyprawy ziołowe, sól, jajo, bułkę tartą i soczewicę. Dokładnie wymieszaj. Uformuj i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut.
Oraz słodkie co nieco z wykorzystaniem stewii
Jabłecznik bez ciasta
1/2 kg jabłka
łyżeczka cynamonu
sok i miąższ z 1 pomarańczy
8 rozkruszonych tabletek stewii
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki płatków owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki margaryny do pieczenia
olejek waniliowy
150 g serka homogenizowanego naturalnego 2 % tłuszczu
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cynamon, sok i miąższ z pomarańczy oraz połowę stewii. Przygotuj kruszonkę. W tym celu w misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i pozostałą stewię. Margarynę rozpuść razem z olejkiem waniliowym, ale nie gotuj. Dodaj do mąki. Wyrabiaj palcami kruszonkę przypominającą duże okruchy chleba. Jabłka przykryj kruszonką i piecz przez 25 minut, aż się lekko zarumieni. Podziel na 4 części i podawaj z serkiem.
Najprostsze ciasto z kaszy jaglanej
150 g suchej kaszy jaglanej
około 800 g jabłek
bakalie według uznania
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kaszę sparz wrzątkiem, wodę koniecznie wylej. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach jabłka. Dodaj wedle uznania pestki słonecznika, siemię lniane, sezam, orzechy, rodzynki, żurawinę. Wszystko wymieszaj i włóż do formy (mała tortowa lub keksowa). Piecz około 50-70 minut, a nawet dłużej w zależności od piekarnika.
Sugestie: kaszy nie gotujemy, nie solimy, nie słodzimy.
Ciasto jest super przekąską dla dzieci. Należy pamiętać, aby przechowywać je w lodówce.
opracowała Agnieszka Sikorska dietetyk
telefon 792 296 537