Przesyłam Państwu przepisy na koktajle. Zawierają owoce i warzywa sezonowe, czyli mają wysoką wartość odżywczą. A przede wszystkim działają orzeźwiająco, co jest istotne przy panującej na zewnątrz temperaturze. Polecam spożycie ich w ramach 2 śniadania lub przekąski. Przyrządzając je razem z dziećmi możemy utrwalać ich prawidłowe nawyki żywieniowe.
Szpinakowy
Błyskawicznie reguluje pracę jelit, a poza tym sprawia, że skóra zyskuj ładny koloryt.
Przygotowanie:
Starannie umyj pod bieżącą wodą 2 małe marchewki, wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Garść szpinaku zmiksuj w blenderze, wymieszaj z sokiem.
Koktajl zawiera 120 kcal
Buraczany z natką
Oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia pozbycie się nadmiaru wody. Dodatkowo wzmacnia odporność.
Przygotowanie:
Wyszoruj buraka, przeciśnij przez sokowirówkę. Zblenduj dużego pomidora bez skórki i pęczek natki pietruszki. Połącz z sokiem buraczanym.
Koktajl zawiera 130 kcal
Arbuzowy (gorąco polecam)
Ma właściwości moczopędne. Pomaga obniżyć ciśnienie.
Przygotowanie:
250 g arbuza pokrój i zmiksuj. Wymieszaj z sokiem z cytryny lub limonki (o smaku) i łyżką drobno posiekanych listków mięty. Ewentualnie dodaj kilka kostek lodu.
Koktajl zawiera 160 kcal.
Mango z imbirem
Poza tym, że skutecznie przyśpiesza przemianę materii, to dodatkowo poprawia nastrój i koi nerwy.
Przygotowanie:
1/2 mango zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodaj 1/3 łyżeczki startego imbiru.
Koktajl zawiera 190 kcal.
Truskawkowy
Odtruwa i oczyszcza organizm. Wzmacnia też odporność i usprawnia trawienie tłuszczów.
Przygotowanie:
200 g dojrzałych truskawek starannie umyj i oczyść z szypułek. Zmiksuj ze 100 ml jogurtu naturalnego. Posyp łyżką posiekanej mięty.
Koktajl zawiera 180 kcal.
opracowała Agnieszka Sikorska dietetyk
tel. 792 296 537