Aby mięso było smaczne, należy je zamarynować. Marynata kruszy mięso oraz nadaje smak potrawom. Zamiast gotowych mieszanek polecam przepisy z produktów naturalnych, aby stworzyć swój bukiet smaków. Mięso należy marynować kilka godzin. Wielokrotnie je przewracamy. Podane porcje są przewidziane na 1-1,5 kg mięsa.
Marynata do drobiu
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok i skórka z limonki
2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i nasmarować nią drób. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Marynatę można użyć do kurczaka w całości, kawałkach lub szaszłyka.
Ostra marynata do drobiu
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki: papryki ostrej, świeżo zmielonego pieprzu i soli
Części z kurczaka (filet, pałka, udko) ułożyć w płaskim naczyniu. Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Kurczaka zalać marynatą i pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Marynata do ryby
2 cebule pokrojone w krążki
250 ml białego wina
3 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
szczypta pieprzu lub parę kropli sosu tabasco
Przełożyć do salaterki wszystkie składniki marynaty, delikatnie wymieszać. Rybę przełożyć marynatą i pozostawić w lodówce kilka godzin. Grillować do miękkości.\
Marynata ziołowa (do każdego rodzaju mięs)
2 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
po 5 jagód jałowca i pieprzu
łyżeczka gorczycy
szczypta: cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu
opcjonalnie po małym kawałku selera, pora, marchewki
Marynata warzywna
5 łyżek oleju
łyżka octu winnego
łyżka cukru brązowego
posiekana cebula
listek laurowy pokruszony
ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
starte warzywa ( marchew, pietruszka, seler)
Agnieszka Sikorska dietetyk
tel.792 296 537