Jak wzmocnić naturalną odporność?

Podstawową rolą układu pokarmowego jest trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Jego dodatkową funkcją jest zapewnienie organizmowi ochrony. Układ pokarmowy człowieka jest największym organem immunologicznym człowieka. W błonie śluzowej jelit znajduje się ponad 80 % leukocytów. Są one odpowiedzialne za zwalczanie wirusów, bakterii, grzybów. Wiele badań wskazuje, że źle zbilansowana dieta ma niekorzystny wpływ na nasz układ odpornościowy.
Aby wzmocnić naturalną odporność warto spożywać produkty bogate w:
wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Są one składnikiem budulcowym błon komórkowych, które stanowią naturalną mechaniczną barierę uniemożliwiającą wnikanie drobnoustrojów do organizmu. Powinny być dostarczane organizmowi z pożywienia, ponieważ nie ma on możliwości samodzielnego ich wytworzenia. Podstawowym ich źródłem są ryby: makrela, łosoś, dorsz, kryl oraz orzechy, siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, tran.
Probiotyki, czyli pożyteczne bakterie. Mikroflora bakteryjna jelit jest złożonym systemem, który pod wpływem czynników zewnętrznych, np. antybiotyki, może ulegać wahaniom, co w konsekwencji może zaburzać pracę układu odpornościowego i pokarmowego. Aby zachować równowagę warto spożywać: jogurty, kefiry, maślanki naturalne, ogórki kiszone, kapustę kiszoną.
Witamina A. Wzmacnia skórę i błony śluzowe, czyli naturalne bariery obronne organizmu. Witamina A wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Produkty bogate w witaminę A: jaja, masło 82 % tłuszczu, tłuste ryby morskie, marchew, szpinak, morele, czerwona papryka
Witamina C. Mobilizuje system odpornościowy do tworzenia przeciwciał, aby wzmocnić odporność. Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych. Do produktów bogatych w witaminę C zaliczamy: dziką różę, czarną porzeczkę, natkę pietruszki, czerwona paprykę.
Witamina D, której źródłem są: ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), tran.
Witamina E, której źródłem są: oleje z zarodków pszennych, nasiona słonecznika, olej rzepakowy.
Mikroelementy: selen (owoce morza, ryby, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe pełnoziarniste), cynk (pieczywo razowe, kasza gryczana, drób, jaja, pestki dyni).
Oprócz wymienionych zaleceń warto prowadzić aktywny styl życia. Zaleca się codzienną aktywność fizyczną w postaci; spacerów, marszów, jazdy na rowerze, pływania, ćwiczeń niezależnie od pogody. Należy pamiętać o odpowiednim przewiewnym ubiorze, najlepiej na cebulkę.

Agnieszka Sikorska
Dietetyk
tel. 792 296 537

 

Jedna odpowiedź na “Jak wzmocnić naturalną odporność?”

  1. Julka Sokołowska

    Jeśli chodzi o wzmacnianie odporności.. to jestem zwolenniczką regularnego stosowania witaminy C 🙂 Od miesiąca regularnie łykam gold vit c 1000 forte, po tym miesiącu czuje się świetnie, dawno nie miałam żadnego przeziębienia ani kataru :)Polecam, Julka.

    Odpowiedz

Skomentuj

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>