opracowała Agnieszka Sikorska dietetyk tel. 792 296 537 A-awokado Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie znane jest od XVII wieku. Jest prawdziwą bombą witaminową i nie tylko. Bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia, sprzyja również utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Zawarta w nim Witamina E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 usprawniają
Czytaj więcej
Każdy chciałby mieć szczęśliwe dziecko, a czy nienajedzone dziecko może być szczęśliwe?. Niepokoimy się, gdy dziecko zaczyna odmawiać jedzenia i grymasi przy stole. Zaburzenia łaknienia u dzieci mogą wynikać z nieprawidłowego odżywiania się, np. podjadania między posiłkami (zwłaszcza słodyczy, w związku z czym dziecko nie odczuwa głodu przed regularnym posiłkiem), jedzenia tylko kilku wybranych produktów oraz chorób i zaburzeń fizycznych (np. ból, gorączka, zażywanie
Czytaj więcej
Podstawową rolą układu pokarmowego jest trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Jego dodatkową funkcją jest zapewnienie organizmowi ochrony. Układ pokarmowy człowieka jest największym organem immunologicznym człowieka. W błonie śluzowej jelit znajduje się ponad 80 % leukocytów. Są one odpowiedzialne za zwalczanie wirusów, bakterii, grzybów. Wiele badań wskazuje, że źle zbilansowana dieta ma niekorzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. Aby wzmocnić naturalną odporność warto spożywać
Czytaj więcej