Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym i zaczyna się już w przedszkolu. Dlatego mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków nie zapominamy o organizowaniu sytuacji edukacyjnych, które promują zdrowie. Dzieci z grupy „Smerfy” doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy się między innymi prawidłowo odżywiać. Każdy przedszkolak rozumie potrzebę spożywania dużych ilości owoców oraz warzyw. Dziś dzieci przyniosły do przedszkola marchewki, jabłka i banany. Z myślą o witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok jabłkowo- marchewkowo-bananowy. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – wyciskarką , jej działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie dzieci kolejno podchodziły
i samodzielnie wyciskały sok z jabłek i marchwi. Po skończonej pracy dzieci delektowały się jego smakiem. Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i bez konserwantów.
Anna Sywiec