Obserwując zapał towarzyszący dzieciom w czasie „prac kuchennych” postanowiliśmy w ramach tegorocznej innowacji pedagogicznej „Akademia Zdrowia na 6” zorganizować warsztaty kulinarne dla naszych przedszkolaków. Takie zajęcia to fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów.
Przekonać się mogły o tym Smerfy, które dnia 16 listopada wybrały się wspólnie z Paniami do Kawiarenki Gastronomicznej w centrum miasta, gdzie pod okiem profesjonalnego kucharza i grona praktykantów ze szkoły gastronomicznej przyrządziły wyśmienite sałatki. Każdy przedszkolak miał do dyspozycji tylko zdrowe składniki, którymi były m.in.: ryż, brokuły, papryka, kukurydza, ananas, kurczak, jajko oraz nać pietruszki. Dzieci mogły same decydować o tym, jakie produkty znajdą się w ich potrawach, jak również z pomocą starszych je przyrządzić. Punktem kulminacyjnym warsztatów była oczywiście degustacja przyrządzonych sałatek.
Zajęcia te miały na celu nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowania potraw oraz zachęcić je do zdrowego odżywiania pokazując, że to, co zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować. Dzięki takim warsztatom dzieci miały okazję rozwinąć nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, nabyć umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwinąć swoją kreatywność, samodzielność, a także sprawność manualną. Wspólne przyrządzenie posiłków było również okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi.
Zmagania Smerfów z dzisiejszymi atrakcjami możecie Państwo zobaczyć poniżej.