W dniu 19.10. 2016 r., w ramach tematyki kompleksowej „Co otrzymujemy ze zboża?”, przedszkolaki z grupy „Gumisiów” uczestniczyły w zajęciach kulinarnych prowadzonych przez panią Monikę Bojba, mamę naszego Leszka, która z wykształcenia jest technikiem żywienia zbiorowego.
Na wstępie nasz gość zdradził dzieciom tajemnice pieczenia pysznych, a zarazem zdrowych, bo niezawierających cukru „owocowych” babeczek. Następnie dzieci rozpoznawały i nazywały przygotowane produkty, omawiały przybory wykorzystywane w przygotowywaniu ciast, aż w końcu przystąpiły do wykonywania muffinek.
„Mali kucharze” z zapałem zabrali się do pracy, a każdy jej etap sprawił im wiele radości: ugniatanie i tarkowanie owoców (banan, gruszka, jabłko), przygotowywanie i łączenie składników, napełnianie foremek ciastem, układanie babeczek na blaszce. Proces wypieku dzieci powierzyły Pani kucharce, która przypilnowała, aby babeczki upiekły się w odpowiedniej temperaturze oraz czasie. Zapach piekących się muffinek wypełnił całe przedszkole. Przedszkolaki świetnie się bawiły i z przyjemnością próbowały swoich wypieków.
Wanda Dynkwald