Pod tym hasłem w dniu 30 listopada 2016 r. odbyły się w grupie II zajęcia mające na celu uświadomienie dzieciom znaczenia spożywania „zdrowego” jedzenia dla ich prawidłowego rozwoju.
Na wstępie, rozmawialiśmy o tym, które produkty spożywcze są najbardziej wartościowe dla zdrowia i dlaczego. Potem ułożyliśmy piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, aby jak najlepiej przybliżyć przedszkolakom zasady zachowania prawidłowych proporcji w dbałości o swój stan zdrowia. Eksperci podkreślają bowiem, że spożywanie zalecanych w piramidzie różnorodnych produktów spożywczych, w odpowiednich ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna są kluczem do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Po tym wprowadzeniu, dokładnie umyliśmy ręce i przystąpiliśmy do przygotowania kanapek z produktów dostarczonych do przedszkola przez rodziców. Dzieci wykazały się naprawdę dużą kreatywnością i wyobraźnią. Kanapki były kolorowe, wesołe, a przede wszystkim zdrowe. Właśnie takie, własnoręcznie wykonane smakują najlepiej!
Wanda Dynkwald