Gastronomiczna przygoda

Obserwując zapał towarzyszący dzieciom w czasie „prac kuchennych” zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne dla naszych przedszkolaków. Takie zajęcia to fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie można wspierać dziecko w poznawaniu zmysłowym i rozumienie przez nie otaczającego go świata.
Zajęcia te mają na celu nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić przedszkolaki do zdrowego odżywiania pokazując, że to, co jest zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować.
Dzięki warsztatom kulinarnym dzieci rozwijają nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, nabywają umiejętność planowania i organizowania swoich działań, rozwijają swoją kreatywność, samodzielność oraz sprawność manualną. Wspólne przyrządzanie posiłków jest również okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni wśród dzieci.

I taką właśnie możliwość miały nasze przedszkolaki z grupy Smerfów, które dnia 7 marca wybrały się do Zespołu Szkół Gastronomicznych na warsztaty kulinarne. Pod bacznym okiem przyszłych kucharzy dzieci przygotowywały potrawę zwaną „Ratatouille”, której głównymi składnikami były głównie warzywa.
Smerfy samodzielnie kroiły składniki i z wielkim zapałem przygotowywały mleczny deser. Na twarzach przedszkolaków malował się uśmiech i duma z faktu samodzielnego przyrządzania smakołyków, a „wisienką na torcie” była ich degustacja.

Serdecznie dziękujemy pani Ewie Dera i wszystkim uczniom, dzięki którym mieliśmy okazję odwiedzić Zespół Szkół Gastronomicznych i przyrządzić zdrową potrawę.

 

Skomentuj

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>